Poniedziałek

30.06.2025r.

Chleb baltanowski, szynka drobiowa,

rzodkiewka.

Kawa Inka mleczna

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa ogórkowa, pieczywo.

Ryż z truskawkami

i jogurtem naturalym.

Kompot owocowy

 

 

 

Gluten, seler, mleko

Ciastko Miś Lubiś

Woda

 

 

 

 

 

 

Wtorek

02.09.2025r.

 

 

 

 

 

Gluten, mleko, jajko

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

 

 

 

Środa

03.09.2025r.

 

 

 

 

Gluten

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko

 

 

 

 

 

Czwartek

04.09.2025r.

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler

 

 

 

 

 

Piątek

27.06.2025r.

 

 

 

 

 

 

Gluten,  mleko

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, ryba, jajko

 

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia.

Z przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,