Poniedziałek

02.09.2024r.

Chleb baltonowski, masło, szynka wiejska, ogórek świeży.

Herbata z cytryną.

Gruszka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gluten

Zupa koperkowa, pieczywo.

Spaghetti mięsno-warzywne z żółtym serem.

Kompot czereśniowy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko

Jogurt Bakuś 

z granolą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek

03.09.2024r.

Bułka grahamka, masło, ser żółty, pomidor. Kawa inka. Banan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gluten,  mleko

Zupa zacierkowa z natką, pieczywo. 

Filet drobiowy, ziemniaki, mizeria.

Kompot owocowy.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Płatki na mleku.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Środa

04.09.2024r.

Parówki z szynki, chleb słonecznikowy, masło, ketchup. 

Herbata z cytryną.

Arbuz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gluten,

Barszcz ukraiński z natką, pieczywo.

Ryż z truskawkami i jogurtem naturalnym.

Kompot wiśniowy.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler,

Budyń z suszonymi owocami.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czwartek

05.09.2024r.

Chleb słonecznikowy, masło, wędlina, ser żółty, twaróg biały, jajko, dżem, papryka, pomidor, ogórek św./kisz. 

Kawa inka mleczna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, jajko,  mleko

Zupa kalafiorowa z natką, pieczywo. 

Gulasz wieprzowy z kaszą jaglaną, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami i ziarnami słonecznika.

Kompot agrestowo-truskawkowy.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko,

Baton zbożowy.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piątek

06.09.2024r.

Płatki jęczmienne na mleku 

z płatkami migdałów.

Bułka z masłem i dżemem.

Śliwka

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko, migdał

Zupa królewska z natką, pieczywo. 

Ryba panierowana, ziemniaki, surówka

z kapusty kiszonej.

Herbata owoce sadu.

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, ryba, jajko

Mus do kieszonki.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia.

Z przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

Dodaj komentarz