Poniedziałek

23.10.2023r.

Chleb wiejski, masło,

polędwica wiejska, pomidor.

Herbata z cytryną.

Marchewka.

 

 

 

 

Gluten

Zupa z fasolki szparagowej z natką, pieczywo.

Spaghetti mięsno-warzywne z żółty serem.

Kompot truskawkowy.

 

 

 

 

 

Gluten, mleko, seler

Jogurt Bakuś.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek

24.10.2023r.

Twarożek na słono, bułka grahamka, szczypior.Kakao.

Arbuz.

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa pomidorowa z makaronem i natką.Udko pieczone, ryż curry, mizeria z jogurtem.

Kompot owocowy.

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko

Kisiel.

Chrupek Flips.

 

 

 

 

 

 

 

 

Środa

25.10.2023r.

Pasta z makreli, chleb słonecznikowy, ogórek kiszony.Herbata z cytryną.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, ryba

Barszcz ukraiński z natką, pieczywo.

Kopytka z okrasą, surówka z marchewki i jabłka.

Sok jabłkowy.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Herbatniki.

Mleko smakowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czwartek

26.10.2023r.

Chleb razowy ,masło, wędlina,ser żółty, twaróg, dżem, jajko,

pomidor, papryka, ogórek św/kisz.

Kawa inka mleczna.

Nektarynka.

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko, jajko

Krupnik jęczmienny z koperkiem i natką, pieczywo.Pieczeń rzymska, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej z warzywami i ziarnami.

Kompot agrestowy.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko

Babeczka z serem.

Herbata owocowa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piątek

27.10.2023r.

Płatki gryczane na mlekuz rodzynkami.

Bułka z masłem.

Gruszka.

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa kalafiorowa z natką, pieczywo.

Kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z pomarańczą.

Kompot wiśniowy.

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, ryba, jaja

Orzeszki ziemne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia.

Z przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,