Poniedziałek

16.05.2022r.

Chleb baltonowski, masło, szynka krakowska sucha, ogórek świeży.

Kakao.

Marchewka.

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa z fasolki szparagowej z natką, pieczywo.

Spaghetti mięsno-warzywne z żółtym serem.

Kompot truskawkowy.

 

 

 

Gluten, seler, mleko

 

 

 

Kisiel.

Snacki Popcorn

 

 

Wtorek

17.05.2022r.

Twarożek, bułka grahamka. 

Kawa inka.

Gruszka.

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa zacierkowa z natką, pieczywo. 

Gulasz wieprzowy, mix kasz, sałata z jogurtem.

Mieszanka kompotowa.

 

 

Gluten, seler

 

 

 

Galaretka truskawkowa

z bitą śmietaną.

 

Środa

18.05.2022r.

Pasta z wędliny, chleb wiejski, pomidor. 

Herbata z cytryną.

Mandarynka.

 

 

 

Gluten

Zupa ogórkowa z koperkiem, pieczywo.

Ryż z truskawkami.

Kompot z czarnej porzeczki.

 

 

 

Gluten, seler, mleko

 

 

 

Maślanka owocowa.

 

Czwartek

19.05.2022r.

Chleb razowy, masło, wędlina, ser żółty, twaróg, dżem, jajko, 

pomidor, papryka, ogórek św/kisz.

Kawa inka czekoladowa.

 

 

 

Gluten, mleko, jajko

Zupa z zielonego groszku z natką, pieczywo. 

Nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, surówka z młodej kapusty.

Kompot jabłkowy.

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

 

 

 

Serek Bakuś.

 

 

Piątek

20.05.2022r.

Płatki owsiane na mleku z migdałami. 

Rogal z konfiturą.

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa wielowarzywna z natką, pieczywo. 

Ryba pieczona w ziołach, ziemniaki, ogórek kiszony .

Woda z cytryną.

 

 

 

Gluten, seler, ryba, jajko, mleko

 

 

Banan.

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia.

Z przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,