Poniedziałek

22.05.2023r.

Chleb baltonowski, masło, szynka wiejska, pomidor.

Kawa inka karmelowa.

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa grochowa z natką, pieczywo.

Ryż zapiekany z jabłkami i polewką.

Kompot truskawkowy.

 

 

 

Gluten, mleko, seler

Batonik śliwkowy. 

 

 

 

 

Wtorek

23.05.2023r.

Płatki ryżowe na mleku 

z żurawiną.

Chałka z miodem.

Jabłko.

 

 

 

 

Gluten, mleko

Barszcz czerwony z natką, pieczywo. 

Kotlet pożarski, ziemniaki, pomidory w sosie winegret ze słonecznikiem.

Kompot agrestowy.

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Półmisek owoców. 

 

 

 

Środa

24.05.2023r.

Pasta serowo-jajeczna, bułka grahamka, rzodkiewka. 

Kakao.

Marchewka.

 

 

 

 

Gluten, mleko, jajko

Krupnik jęczmienny z koperkiem, pieczywo.

Bigos z młodej kapusty z ziemniakami.

Kompot owocowy.

 

 

 

 

Gluten, seler, jajko, mleko

Budyń ze śliwką. 

 

 

Czwartek

25.05.2023r.

Chleb razowy ,masło, wędlina, 

ser żółty, twaróg, dżem, jajko,

pomidor, papryka, ogórek św/kisz.

Kawa inka mleczna.

 

 

 

 

Gluten, mleko, jajko

Rosół z makaronem i natką. 

Udko pieczone, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami i ziarnami.

Kompot wiśniowy.

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler,  mleko

 

Drożdżówka z mlekiem. 

 

 

 

 

 

Piątek

26.05.2023r.

 

Chleb wiejski, masło, polędwica wiejska, ogórek świeży.

Herbata z cytryną.

 

 

 

 

Gluten

Zupa jarzynowa z natką i pieczywo. 

Makaron z białym serem i okrasą.

Herbata malinowa.

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko

Soczek owocowy.Chrupek Flips. 

 

 

 

 

 

 

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia.

Z  przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,