Poniedziałek

14.06.2021 r.

Chleb wiejski, masło, szynka wieprzowa gotowana, ogórek świeży.

Kawa inka na mleku.

Przekąska: arbuz.

 

 

 

 

Gluten, mleko

 

Zupa kalafiorowa z natką, pieczywo.

Paprykarz drobiowy z brązowym ryżem. Ogórek kiszony.

Kompot malinowy.

 

 

 

Gluten, seler

 

 

Deser mleczny Bakuś.

 

 

Wtorek

15.06.2021 r.

Bułka graham, masło, ser żółty, rzodkiewka. 

Kakao.

Przekąska: banan.

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa królewska, pieczywo. 

Stek wieprzowy z cebulką. Ziemniaki. Sałata z jogurtem i szczypiorem.

Kompot owocowy.

 

 

 

Gluten, seler, mleko

 

 

 

Budyń śmietankowy.

 

 

Środa

16.06.2021 r.

Bułka pszenna, pasta 

z wędliny, pomidor.

Herbata.

Przekąska: marchewka.

 

 

Gluten

Zupa gołąbkowa, pieczywo.

Makaron z truskawkami i polewą jogurtową.

Woda z cytryną i miętą.

 

 

Gluten, seler, mleko

 

 

Płatki kukurydziane na mleku.

 

Czwartek

17.06.2021 r.

Szwedzki stół: chleb 

słonecznikowy, masło, wędlina, ser żółty, twaróg, dżem, jajko, pomidor, papryka, ogórek św., ogórek kisz.

Kakao.

 

 

 

Gluten, mleko, jaja

Barszcz czerwony zabielany, pieczywo. 

Schab w sosie własnym. Ziemniaki. Surówka z młodej kapusty z koperkiem.

Woda z sokiem z czarnego bzu.

 

 

Gluten, seler

Shake mleczny.

 

 

Piątek

18.06.2021 r.

Płatki gryczane na mleku 

z daktylami.

Chałka z dżemem.

Przekąska: gruszka.

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa z fasolki szparagowej, pieczywo. 

Kotlet rybny-wyrób własny. Ziemniaki. Sałatka z pomidora z sosem jogurtowym.

Herbata ziołowa.

 

 

 

Gluten, seler, ryba, jaja, mleko

 

 

Mus owocowy.

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia.

Z przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,