Poniedziałek

18.09.2023r.

 

Chleb baltonowski, masło, szynka wiejska, ogórek świeży.

Kakao.

Arbuz.

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

 

Zupa brokułowa z natką, pieczywo.

Spaghetti mięsno-warzywne z żółtym serem.

Kompot śliwkowy.

 

 

 

 

 

Gluten, mleko, seler

Budyń ze śliwką. 

 

 

 

 

 

 

Wtorek

19.09.2023r.

Bułka parówka, pasta serowo – jajeczna, szczypior. 

Kawa inka czekoladowa.

Gruszka.

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym. 

Pieczeń rzymska, ziemniaki, mizeria ze szczypiorkiem i jogurtem.

Herbata malinowa.

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Chrupek Flips. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Środa

20.09.2023r.

Parówki z szynki, chleb słonecznikowy, masło, ketchup.Herbata z cytryną. 

Śliwka.

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa królewska z natką, pieczywo.

Pierogi ruskie z okrasą.

Kompot wiśniowy.

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Mleko smakowe. 

Ciasteczka.

 

 

 

 

 

 

 

Czwartek

21.09.2023r.

 

Chleb razowy ,masło, wędlina,

ser żółty, twaróg, dżem, jajko,

pomidor, papryka, ogórek św/kisz.

Kawa inka.

 

 

 

 

 

Gluten, mleko, jajko

 

Rosół z makaronem i natką.

Udko pieczone, ryż curry, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami i ziarnami.

Kompot czereśniowy.

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko

 

Wafel z jabłkiem prażonym.

 

 

 

 

 

 

 

 

Piątek

22.09.2023r.

Płatki owsiane na mleku z żurawiną.Rogal z czekoladą. 

Jabłko.

 

 

 

 

 

 

Gluten,  mleko

Zupa z zielonego groszku z natką, pieczywo.Ryba panierowana, ziemniaki, surówka z pora.

Woda z cytryną.

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, ryba, jaja

Baton zbożowy. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia.

Z  przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,