Poniedziałek

06.02.2023r.

Chleb baltonowski, masło, filet maślany, papryka.

Herbata z cytryną.

Jabłko.

 

 

Gluten, mleko

Zupa meksykańska z natką, pieczywo.

Makaron z truskawkami i jogurtem.

Kompot śliwkowy.

 

 

 

Gluten, seler, mleko

Płatki na mleku.

 

 

 

Wtorek

07.02.2023r.

Bułka parówka, masło, dżem. 

Kawa inka karmelowa.

Winogron.

 

 

 

Gluten, mleko, jajko

Rosół z makaronem i natką. 

Potrawka z kurczaka, ziemniaki,

surówka z pora.

Kompot truskawkowy.

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Mus owocowy.
 

 

 

Środa

08.02.2023r.

Pasta serowa, bułka grahamka, rzodkiewka. 

Herbata z cytryną.

Mandarynka.

 

 

 

Gluten

Zupa królewska z natką, pieczywo.

Pierogi z mięsem i kapustą.

Kompot owocowy.

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Mleko smakowe.

Biszkopty.

 

 

 

 

 

Czwartek

09.02.2023r.

Chleb razowy ,masło, wędlina, 

ser żółty, twaróg, dżem, jajko,

pomidor, papryka, ogórek św/kisz.

Kakao.

 

 

Gluten, mleko, jajko

Zupa z zielonego groszku z natką, pieczywo. 

Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki na ciepło.

Kompot z czarnej porzeczki.

 

 

 

 

Gluten, seler, jajko, mleko

Koktajl owocowy. 

 

 

 

 

 

 

Piątek

10.02.2023r.

Ryż na mleku z żurawiną. 

Chałka z masłem.

Banan.

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa z kalafiorowa z natką, pieczywo. 

Ryba pieczona w ziołach, ziemniaki, surówka z kapusty lodowej z warzywami i ziarnami.

Woda z cytryną.

 

 

 

Gluten, seler, jako, ryba, mleko

Ciasteczka zbożowe.

 

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia.

Z przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,