Dzień

 

Śniadanie

 

Obiad

 

Podwieczorek

Poniedziałek

05.04.2021 r.

 

 

 

 

PONIEDZIAŁEK

WIELKANOCNY

 

 

 

 

Wtorek

06.04.2021 r.

Chleb mieszany, masło, pasztet drobiowy, ogórek świeży. 

Kawa inka na mleku.

Przekąska: marchewka.

 

 

 

Gluten, mleko

Krupnik jęczmienny z natką, pieczywo. 

Kluski z serem i skwarkami.

Woda z sokiem aroniowym.

 

 

Gluten, seler, mleko

Snacki popcornowe.

 

 

 

 

 

Środa

07.04.2021 r.

Kasza manna na mleku 

z suszoną morelą.

Bułka z masłem.

Przekąska: jabłko.

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa z fasolki szparagowej z natką, pieczywo.

Pierś drobiowa. Ryż curry z warzywami.

Kompot owocowy.

 

 

Gluten, seler

 

 

 

Banan.

Czwartek

08.04.2021 r.

Bułka pszenna, masło, ser żółty, rzodkiewka. 

Kawa inka na mleku.

Przekąska: marchewka.

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa pomidorowa z makaronem i natką. 

Sztuka mięsa w sosie własnym. Ziemniaki. Surówka z kapusty pekińskiej ze św. warzywami i ziarnami słonecznika.

Kompot truskawkowy.

 

Gluten, seler

 

Serek homogenizowany.

 

 

Piątek

09.04.2021 r.

Płatki gryczane na mleku 

z daktylami.

Bułka z dżemem.

Przekąska: jabłko.

 

 

 

Gluten, mleko

Barszcz czerwony, pieczywo. 

Miruna panierowana. Ziemniaki. Sałatka

z kiszonego ogórka i marchewki.

Herbata miętowa.

 

 

Gluten, seler, ryba

 

 

 

Mleko smakowe.

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia. Z przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,