Poniedziałek

26.09.2022r.

Chleb wiejski, masło,

szynka wiejska, pomidor.

Kawa inka karmelowa.

Jabłko.

 

 

Gluten, mleko

Zupa zacierkowa z natką, pieczywo.

Risotto mięsno-warzywne.

Kompot z czarnej porzeczki.

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

 

 

 

 

Shake.

 

 

Wtorek

27.09.2022r.

Płatki zbożowe na mleku 

z orzechem nerkowca.

Rogal maślany z masłem.

Śliwka.

 

 

 

Gluten, mleko, archid

Barszcz czerwony z natką, pieczywo. 

Pieczeń rzymska, ziemniaki, surówka z rzodkwi.

Kompot agrestowo-truskawkowy.

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

 

 

Kisiel.

Paluszki z sezamem.

 

 

 

 

Środa

28.09.2022r.

Parówki z szynki, chleb słonecznikowy, masło, ketchup. 

Herbata z cytryną.

Winogron.

 

 

Gluten

Kapuśniak mazurski z natką, pieczywo.

Naleśniki z białym serem i polewką.

Kompot owocowy.

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

 

Mleko smakowe.

 

 

 

Czwartek

29.09.2022r.

Chleb razowy ,masło, wędlina, 

ser żółty, twaróg, dżem, jajko,

pomidor, papryka, ogórek św/kisz.

Kakao.

 

 

Gluten, mleko, jajko

Zupa pomidorowa z makaronem i natką. 

Potrawka z kurczaka, ziemniaki, marchewka mini.

Kompot wiśniowy.

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko

 

 

 

 

 

Banan.

 

 

 

Piątek

30.09.2022r.

Bułka parówka, masło, ser żółty, papryka.Kawa inka mleczna. 

Gruszka.

 

 

 

Gluten, mleko,

Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym i natką. 

Ryba pieczona w ziołach, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami i ziarnami.

Kompot śliwkowy.

 

 

Gluten, seler, mleko,  ryba

 

 

Ciasteczka owsiane.

 

 

 

 

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia.

Z przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,