Poniedziałek

20.05.2024r.

Chleb wiejski, masło,

szynka krakowska sucha, ogórek świeży. Kawa inka.

Melon.

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa koperkowa, pieczywo.

Zapiekanka mięsno- warzywna żółtym serem.

Kompot owocowy.

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Grzanka na ciepło. 

Herbatka do picia.

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek

21.05.2024r.

Twarożek na słodko z bułeczką. 

Kawa inka mleczna.

Jabłko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa z zielonego groszku z natką, pieczywo. 

Indyk w sosie chrzanowym, mix kasz, surówka z młodej kapusty.

Kompot porzeczkowy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Legumina z truskawkami. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Środa

22.05.2024r.

Chleb słonecznikowy, masło, pasta z wędliny, pomidor. 

Herbata z cytryną.

Gruszka.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa królewska z natką, pieczywo.

Naleśniki z powidłami śliwkowymi i jogurtem naturalnym.

Kompot wiśniowy.

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Biszkopty. 

Mus owocowy.

 

 

 

 

 

 

 

Czwartek

23.05.2024r.

Chleb razowy, masło, wędlina, ser żółty, twaróg, dżem, jajko, 

pomidor, papryka, ogórek św/kisz.

Kakao.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, jajko

Krupnik ryżowy z koperkiem, pieczywo. 

Kotlet schabowy, ziemniaki, marchewka z ananasem.

Kompot agrestowo-truskawkowy.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Bakuś do kieszonki.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piątek

24.05.2024r.

Płatki gryczane na mleku 

z suszonymi owocami.

Rogal z wiśnią.

Banan.

 

 

 

 

 

Gluten, mleko,

Zupa kalafiorowa z natką, pieczywo. 

Ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej.

Herbata malinowa.

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, ryba   jajko

Baton zbożowy. 

Woda do picia.

 

 

 

 

 

 

 

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia.

Z przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

Dodaj komentarz