Poniedziałek

22.04.2024r.

Chleb wiejski, masło,

schab pieczony, ogórek św.

Kawa inka.

Marchewka.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa koperkowa, pieczywo.

Zapiekanka mięsno- warzywna z żółtym serem.

Kompot owocowy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Wafle z masą kajmakową 

( wyrób własny).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek

23.04.2024r.

Pasta serowo – jajeczna, bułka grahamka, pomidor. 

Kakao.

Jabłko.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa z zielonego groszku z natką, pieczywo. 

Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, ogórek kiszony.

Kompot truskawkowy.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Legumina z truskawkami. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Środa

24.04.2024r.

Chleb słonecznikowy, masło, indyk z Pasieki, papryka. 

Kawa inka mleczna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa fasolowa z natką, pieczywo.

Ryż z jabłkami i jogurtem naturalnym.

Herbata malinowa.

 

 

 

 

 

 

Gluten,  seler, mleko

Snacki o smaku pizzy. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czwartek

25.04.2024r.

Chleb razowy, masło, wędlina, ser żółty, twaróg, dżem, jajko, 

pomidor, papryka, ogórek św/kisz.

Kawa inka karmelowa.

 

 

 

 

 

Gluten, jajko,  seler

Kapuśniak z młodej kapusty z natką, pieczywo. 

Udko z kurczaka, kasza kus kus perłowy, pomidory w sosie winegret.

Kompot wiśniowy.

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko

Zakręcony chrupek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piątek

26.04.2024r.

Płatki owsiane na mleku z płatkami migdałów. 

Chałka z masłem.

Banan

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

Zupa pieczarkowa z makaronem i natką. 

Ryba po grecku, ziemniaki.

Kompot agrestowy.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, ryba, jajko

Baton zbożowy. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia.

Z przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

Dodaj komentarz