Poniedziałek

04.12.2023r.

Chleb wiejski, masło,

szynka krakowska sucha, pomidor.

Herbata z cytryną.

Marchewka.

 

 

 

 

 

 

Gluten

Kapuśniak mazurski z natką, pieczywo.

Racuchy z jabłkami i jogurtem.

Kompot wiśniowy.

 

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Płatki zbożowe na mleku. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek

05.12.2023r.

Bułka grahamka, masło, jajko, szczypior. 

Kawa inka karmelowa.

Mandarynka.

 

 

 

 

 

Gluten,  mleko, jajko

Zupa królewska z natką, pieczywo. 

Filet drobiowy, ziemniaki, mix sałat z warzywami i ziarnami.

Kompot śliwkowy.

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, jajko

Koktajl jagodowo –truskawkowy. 

 

 

 

 

 

 

Środa

06.12.2023r.

Twarożek na słono z rzodkiewką, bułka śniadaniowa. 

Kakao.

Batonik Mikołaj.

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko

SPOTKANIE Z MIKOŁAJEM

Zupa kalafiorowa z natką, pieczywo.

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i żółtym serem.

Kompot czereśniowy.

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko

Kanapka z Nutellą. 

Herbata owocowa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Czwartek

07.12.2023r.

Chleb słonecznikowy ,masło, wędlina, ser żółty, twaróg, dżem, jajko, pomidor, papryka, ogórek św/kisz. 

Kawa inka.

Jabłko.

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko, jajko

Rosół z makaronem i natką, pieczywo. 

Bitka schabowa w sosie chrzanowym, kasza jęczmienna, marchewka mini.

Kompot z czarnej porzeczki.

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko

Bakuś do kieszonki. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piątek

08.12.2023r.

Płatki gryczane na mleku z orzechem nerkowca. 

Bułka z masłem.

Kiwi.

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, mleko, orzechy

Zupa z fasolki szparagowej z natką, pieczywo. 

Miruna panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z ananasem.

Herbata truskawkowa.

 

 

 

 

 

Gluten, seler, mleko, ryba, jajko

Chrupek Flips. 

Woda do picia.

 

Picie dla dzieci jest dostępne cały dzień. Przekąska jest wydawana dzieciom w ciągu dnia.

Z przyczyn losowych zastrzegamy sobie możliwość zmian w jadłospisie.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r., które weszło w życie w grudniu 2014 r. placówki żywienia zbiorowego mają obowiązek oznaczania alergenów występujących w jadłospisie.

Lista składników alergennych (załącznik II do rozporządzenia nr 1169/2011):

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy). Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, czosnek.

Uwaga! Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

 

Chleb z błonnikiem, masłem,filet z indyka, pomidor.Herbata z cytr.

gluten,

Dodaj komentarz